Cieszymy się pełnym słońcem i ciepłym powiewem wiatru a na naszych stołach pojawiły się świeże truskawki i czereśnie. Chyba nie ma takiego, który by łapczywie nie spojrzał na pachnące owoce. To dobry czas, by pomyśleć o zwiększeniu owoców i warzyw w naszym codziennym menu. Okazuje się, że coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa, nie ze względu na modę bycia wegetarianinem, tylko ze względu na własne zdrowie. Nadal jednak budzi to kontrowersje w różnych środowiskach, bo skoro nie jesz mięsa i nabiału to nie dostarczasz organizmowi tak potrzebnego składnika dla organizmu jakim jest białko. A najwięcej białka jest w mleku, jajkach i w mięsie. To już udokumentowany mit! W 2013 roku Ministerstwo Zdrowia na podstawie badań Instytutu Żywności i Żywienia stwierdziło, że dieta roślinna jest zdrowa i odpowiednia dla każdego niezależnie od wieku: „wegetarianizm praktykowany w prawidłowy sposób jest zdrowy na wszystkich etapach życia”

Najważniejsze jednak by dieta bezmięsna i bez innych produktów odzwierzęcych była dobrze skomponowana i w pełni zbilansowana, aby dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników mineralnym, witamin i białka. W biuletynie przeczytamy również o sile pozytywnego myślenia. Wszyscy doświadczamy trudnych sytuacji i być może również aktualnie sprawy nie układają się najlepiej w naszym życiu. Niemniej jednak, jeśli koncentrujemy się wyłącznie na negatywnych aspektach codziennego życia, to nigdy nie będziemy w stanie pozbyć się takiego myślenia. Skupianie się na pozytywach i mówienie w pozytywny sposób uzdrawia nas samych i oddziałuje pozytywnie również na nasze otoczenie. Pozytywne myślenie naprawdę działa!

Beata Śleszyńska
redaktor wydania

Biuletyn-nr-6-Chronimy-Zdrowie