W dzisiejszym nowoczesnym świecie zalewa nas morze słodkości. Wiele badań naukowych potwierdza, że im życie jest bardziej osłodzone białym cukrem, tym większa gorycz poważnych i uciążliwych dolegliwości, które pojawiają się z czasem. Pomimo tak dostępnych i przekonujących informacji cukier jemy w nadmiarze, a dla wielu deser jest najlepszą, najbardziej oczekiwaną częścią posiłku. Słodycze tak się rozpowszechniły, że wiele osób z trudnością wyobraża sobie życie bez nich. Właściwie człowiek w ogóle nie musi jeść słodkości. Ludzki organizm potrzebuje węglowodanów we krwi w ilości równej zaledwie dwóm łyżeczkom cukru.

Ta potrzeba może zostać zaspokojona poprzez strawienie węglowodanów złożonych, niekoniecznie nawet zawartych w owocach, lecz również w innych produktach spożywczych. Słodycz stanowi  przyjemną część życia, a naturalne słodkości zawierają także wiele witamin i minerałów. W chwilach pałaszowania słodkich owoców nie zapomnijmy aby osłodzić komuś życie dobrym, serdecznym słowem i uznaniem. To doda innym zdrowia, radości i zadowolenia. I zobaczysz, że tobie też!

Beata Śleszyńska
redaktor wydania

Biuletyn-nr-5-Chronimy-Zdrowie