Wszyscy cieszymy się z nadejścia wiosny. Coraz dłuższe dni, cieplejsze promienie słoneczne pozwalają nam z większym optymizmem patrzeć na otaczający świat. Podnosimy do góry głowy, patrząc w niebo, udajemy się na spacery czy dłuższe wycieczki, by obserwować budzącą się do życia przyrodę. Jej piękno otwiera nasze oczy i serca na Boga, Stwórcę tego przepięknego świata. Dłuższe i cieplejsze dni zachęcają do ruszenia się z kanapy, a świeże warzywa i owoce są na wyciągnięcie ręki. Skorzystajmy również ze świeżej pokrzywy.

Pamiętam z dzieciństwa, jak mój dziadek mielił młodą pokrzywę i wyciskał z niej sok. Na przednówku z pokrzywy gotowano kiedyś zupę. Pokrzywa to nie tylko chwast. Zawiera wiele cennych witamin, mikroelementów i soli mineralnych. Najlepsza jest zbierana w kwietniu i w maju.

Beata Śleszyńska
redaktor wydania

nr-4-chronimy-zdrowie